En Nobel Reise

Destinasjon Avreisested Varighet Pris
Norge Oslo 4 dager NOK 7.450,-
Avreiseperiode/dato Overnattingstype Transportform
23-06-2015  -  26-06-2015 Hotell (Spesifisert) Buss
En Nobel Reise
Bli på en reise hvor vi opplever en duft av våre store Nobelprisvinnere i litteratur: Bjørnstjerne Bjørnson, Knut Hamsun og Sigrid Undset.

Tirsdag 23. juni  Maihaugen og Bjerkebæk

Avreise fra Oslo kl.10.00
 
Maihaugen
Maihaugen på Lillehammer er et friluftsmuseum med 200 bygninger, utstillinger, spisesteder og opplevelser for folk i alle aldre. Museet er åpent hele året, med størst aktivitet i friluftsmuseet i sommersesongen. Maihaugen er Norges største museum utenfor Oslo.
 
Kl. 13.00 besøker vi  Maihaugen . Knut Hamsun ble døpt i Garmo stavkirke fra 1200-tallet, som i dag står på Maihaugen, og vi tar turen innom denne. Det blir en time til egen rådighet på Maihaugen. Det er muligheter for å kjøpe lunsj for de som ønsker det, eller bare rusle rundt på museet og evt ta en tur i museumsbutikken.
 
15.00: Innsjekk Mølla Hotell der vi skal bo til dagen etter.
I 1991 var Lillehammer Aktiemølle den eneste gjenværende møllebygningen i distriktet. Etter over 130 års mølledrift ble den innhentet av den moderne tids krav til effektivitet og sommeren 1991 malte mølla for siste gang. Mølla ble bygget om, og fremstår i dag som et moderne hotell. Den 36 meter høye bygningen rommer 58 forskjellige kornkammer.

Bjerkebæk
Nobelprisvinneren Sigrid Undset bodde på Bjerkebæk med sine barn fra 1919 til sin død i 1949. Stedet ble åpnet som museum i 2007, og er gjenskapt slik det så ut på 1930-tallet.

Kveldsarrangement på Bjerkebæk 17.00-21.00
Her vil vi få en guidet tur i museet samt få oppleve en poetisk hagevandring. Det vil bli hyggelig opplesning fra ett av Sigrid Undsets verker. Vi avrunder det hele med middag på vakre Bjerkebæk.

"Ti sed og skikk forandres meget, alt som tidene lider, og menneskenes tro forandres og de tenker annerledes om mange ting. Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager" 
Fra Fortellinger om Kong Artur og ridderne av det runde bord av Sigrid Undset 
 
Onsdag 24. juni    Aulestad og Kristin Spelet
07.30-09.00: Frokost
10.00 Avreise til Aulestad: Omvisning, kulturprogram og lunsj

Aulestad
Nobelprisvinneren Bjørnstjerne Bjørnson bodde på Aulestad sammen med sin Karoline fra 1875 til han døde i 1910. Aulestad åpnet som museum etter Karolines død i 1935 .

Her får vi omvisning i Bjørnsons hjem, samt hagevandring der vi får høre om historiske hager. Vi avslutter med stemningsfull lesestund med Bjørnsons tekster.
 
14.30: Avreise fra Aulestad

«Der ligger et land mot den evige sne,
i revnene kun er det vårliv å se; 
men havet går til med historiedønn, 
og elsket er landet som mor av sønn

Fra «Der ligger et land mod den evige sne» av Bjørnstjerne Bjørnson
 
Kristinspelet- Jørundgard
Kristinspelet utstpiller seg på Jørundgard i Nord-Sel. Selv om romanens Jørundgard aldri har eksistert, er det nettopp nord i Gudbrandsdalen at mye av romanens fiksjon utstpilles, og Jørundgard står nå på Sel som en konkretisering av fiksjonen. I forestillingen er utgangspunktet nettopp dette stedet. Forestillingen starter mot slutten av romanen Korset, og møter en erkjennende Kristin som har mulighet til å se seg tilbake. Vi vil se Kristin i spennet mellom kransen og korset, mellom kjærlighet og plikt, svik og anger, soning, tilgivelse og nåde.

 
17.00: Middag på Jørundgard, der Middelaldersodd blir servert.
19.30 får vi   Kristinspelet.

 21.30 Avreise via Nord-Sel, der det er stopp ved Kristinstatuen, via Vågå og opp til Lom
22.30. Ankomst Lom. Kveldsmat og overnatting på Fossheim Hotell
 
Fossheim hotell- Lom
Fossheim Hotell er et historisk og tradisjonsrikt hotell midt i Lom i Jotunheimen. Her får du god overnatting o en rolig atmosfære. I restauranten kan du nyte en god middag tuftet på lokale råvarer. Hotellvert og vinkjenner, Svein Garmo, er tredje generasjons eier på Fossheim Hotell. Sammen med dattera Heidrun driver de familiehotellet videre. Vertskapet ønsker at det å komme hit skal være som å komme hjem til dem.


Torsdag 25. juni  I Hamsuns rike
 
Frokost på Fossheim
10.00-16.00 I Hamsuns fotspor
16.00-19.00 Fri tid
19.00 Middag på Fossheim med kulturinnslag
 
I Hamsuns Fotspor
Torunn Kjøk, fra Hamsunlaget, tar oss med på en spennende reise der vi får høre om Knut Hamsuns liv. Vi besøker Hamsunstugu på Garmostrædet der Knut, i følge han selv og familien, ble født. Deretter vandrer vi til Uppigard Garmo som er omtalt i Markens Grøde, til Systun Garmo der den gamle stavkirken hvor Knut ble døpt sto. Vi går også innom Hesthagen der han bodde og arbeidet som butikkmedarbeider det året han var tilbake fra Hamarøy for å bli konfirmert i Lom Stavkirke. Lunsj blir servert på tunet på en av gårdene vi skal besøke. Underveis blir det opplesing fra flere av romanene til Knut Hamsun. Om ettermiddagen får vi omvisning i Lom stavkirke, en av de største og kanskje vakreste av stavkirkene våre.
 
 
Om ettermiddagen kan vi besøke det berømte Bakeriet i Lom, Lom Bygdemuseum med utstilling av treskjærer arbeid utført av en slektning av Knut Hamsun, Hans Lilleødegård, eller Fossheim Steinsenter som er verdens største private geologiske samling av stein, mineraler og smykkesteiner.  Etter middag leser dikter Lisbet Lid Venås opp fra Det Vilde Kor av Knut Hamsun, og det blir musikk og sang innslag av lokale utøvere.
 
Fredag 26. juni   Frydenlund og hjemreise
 
09.00 Avreise fra Lom mot Valdres, fotostopp på Skultbakken og  kort stopp på Beitostølen
 
Skultbakken i Vågå er husmannsplassen der far til Knut Hamsun vokste opp.
 
Frydenlund Skysstasjon
 
12.30: Ankomst Frydenlund der Hamsun bodde og jobbet i flere perioder
 
Her blir vi møtt med   Valdres toner. Vår kunnskapsrike lokalguide ,Erna,  vil  fortelle   om Valdres, Aurdal og Hamsuns tid i bygda.
Det blir lunsj, musikkinnslag , omvisning   inne på Frydenlund, samt kaffe utendørs før avreise.
 
15.00: Avreise fra Valdres, stopp på Nes for kaffepause (ikke inkl. i prisen)
Ankomst Oslo 18.30

Turen koster kr. 7 450,- pr. person i  delt i dobbeltrom.   Enkeltromstillegg kr. 780,-

Inkludert er:
Bussreise for hele turen
En overnatting på Mølla hotell med frokost.
To overnattinger på Fossheim hotell med frokost og en kveldsmat.
Tre middager og tre lunsjer.
Inngangspenger og alle foredrag
Billetter til Kristinspelet

Reiseleder er Tone Eike fra Kultur-reiser. Turen gjennomføres med minst 15 personer.Påmelding til Kultur-Reiser ved å trykke på knappen "Send påmelding" nedenfor, på telefon 66 78 79 10 eller e-post til post@kulturreiser.no.